The Fairytale Studio

- născoceli cu voce tare -

The Fairytale Studio

- născoceli cu voce tare -

Ascultă povestea:

Citește povestea:

Se spune că trăia cândva, nimeni nu știe exact când, o tanară zană, care își avea casă într-o gheată. Da, ați auzit bine. O gheată obisnuită, din aceea maro- pământiu, cu șireturi și talpă groasă.

 

Zâna locuia acolo de când lumea, la fel ca părinții și bunicii înaintea ei, așa că toată lumea o știa de "Zâna Ghetuță". Era o zâna veselă, tare zglobie și zvăpăiată, care vedea partea bună în orice și privea adesea stelele din ghetuța ei maro.

 

Dar, la fel cum oamenii au vise, așa se gândea și Zâna Ghetuță uneori, că n-ar fi rău să aibă o casă ceva mai mare și mai nouă, așa că o porni prin sat, să vadă cam ce căsuțe mai aveau suratele ei. Cum sămânța invidiei se plantează repede, Zâna Ghetuță se întoarse neagră de supărare, nu altceva! În tot satul, de-a lungul și de-a latul, nu mai era nici măcar o singură căsuță- gheată! Toate zânele aveau căsuțe din ciuperci roșii cu pete albe, atât de colorate și vesele, cu geamuri mari și luminoase, prin care intrau razele soarelui! Zâna Ghetuță știa că trebuia să locuiască și ea într-o așa căsuță numaidecât!

 

Zis și făcut! Munci de două ori mai mult ca de obicei, economisi galbeni cât putu ea de mulți, strânse cureaua destul de tare și în curând, visul zânei deveni realitate! Se mută în noua ei căsuță- ciupercă de un roșu aprins ca focul, că până și roșul soarelui la asfințit părea nimic pe lângă acoperișul căsuței ei!

 

O perioadă fu fericită și viață intră pe făgașul ei normal. Dar zâna își dădu seama că în toată alergătura cu casa cea nouă, nu prea mai avusese timp de prieteni și nu știa ce se mai întâmplă prin sat, așa că plecă iar la plimbare. Se întoarse chiar mai supărată decât prima dată, pentru că acum toate zânele aveau căsuțe mov, cu trepte din piatră de rău și grădiniță cu flori!

Zâna plânse de necaz și promise solemn că n-o să se lase până nu se mută și ea într-o ciupercă mov, cu trepte! Cum își dăduse toate economiile pe căsuța roșie, hotărî că e cazul să o construiască pe cea mov cu mâinile ei! Dacă Zâna Ghetuță avea o calitate, aceea era că nu se dădea în lături de la muncă! Trudi ceva timp, dar totul se merită! În curând, Zâna Ghetuță își mută toate lucrurile în noua ei căsuță mov, cu geamuri rotunde, trepte din piatră de rău și grădiniță cu flori! Mama ei ar fi fost așa de mândră!

 

Acum, căsuța mea e exact că toate celelalte! exclamă zâna bucuroasă. Dar când să se bucure a două oară, iarăși îi încolți o idee în minte:

Căsuța mea e exact că toate celelalte...

Așa că nici ciuperca mov nu mai fu pe placul Zânei Ghetuță. Ea voia acum să fie altfel! Se hotărî să își facă o căsuță cum nu mai avusese nimeni din sat vreodată! Legenda spune că a lucrat la ea aproape trei ani! Când, în sfârșit o dădu gata, căsuța era atât de frumoasă, că se dusese vorba despre ea și în satele vecine și nu de puține ori se întâmplase să treacă în zbor tot felul de zâne, ca să vadă casa celebră!

 

Zâna Ghetuță se întrecuse pe sine! Căsuța era albastră, avea etaj și era atât de mare, încât ar fi putut adăposti lejer trei familii de zâne! Zâna Ghetuță, însă, nu era nici pe departe fericită! Nu mai avea prieteni, iar căsuța ei cea mare o apăsa teribil. De fiecare data când urcă scările, că să meargă la etaj, vedea toate cămăruțele goale și își amintea cât de singură era. I se făcea dor de părinții ei, de bunici și își amintea cât de fericită fusese în casa ei din ghetuță.

 

Așa că, până la urmă, Zâna Ghetuță își mută toate lucrurile înapoi la casa părintească și acolo rămase! Își făcu din nou prieteni, căci restul zânelor o iubeau pentru voioșia și optimismul ei, pentru că nu se dădea în lături de la nimic și pentru că avea suflet bun. Lor nu le păsa ce casă are Zâna Ghetuță!

 

 

                                                      SFÂRȘIT